Címkék

Ópusztaszer

 • A befektetésösztönzésről tárgyalt a megye vezetése

  Egységes megyei arculat, megfelelő adatbázis és információs hálózat kell ahhoz, hogy a jövőben a befektetők érdeklődését növelni lehessen Csongrád megye iránt. Ez hangzott el azon a személyes egyeztetésen, amelyet Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Csáki Béla alelnök folytatott Szabó Mártonnal a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgató-helyettesével, Ópusztaszeren. A vezetők a két szervezet közötti, szorosabb együttműködés lehetőségeiről is tárgyaltak.

 • A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat huszonegyedik állomását Ópusztaszeren tartotta a Megyei Önkormányzat

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban tartotta következő rendezvényét, ahol életre kelt a történelem, és a hagyományoké volt a főszerep.

 • A digitális képességfejlesztés Csongrád megye hosszú távú, gazdasági érdeke

  A legismertebb IT cégek gyakorlatát mutatták be nemzetközi szakemberek előtt Csongrád megyében.

  A gazdaság fejlesztését célzó, regionális kezdeményezésekkel ismerkedtek Csongrád megyei és nemzetközi szakemberek az Interreg Europe program keretében, Ópusztaszeren. A találkozón, amelynek házigazdája a Csongrád Megyei Önkormányzat volt, a TRINNO projektben együttműködő szlovén, olasz, ír, és magyar partnerek vettek részt. A két napos fórumon olyan megoldásokkal ismertették meg egymást, amelyek a saját térségükben előnyös megoldásnak számítanak a gazdaság élénkítésében, a munkaerőhiány kezelésében.

 • A gazdaságfejlesztést látja legfontosabbnak a megyei önkormányzat

  A 73 milliárd forintnyi TOP-os forrás által Csongrád megye megerősödve várhatja a 2020 utáni időszakot, az azonban kérdés, hogy a megyei önkormányzat ezután hogyan tudja majd segíteni a versenyképesség növelését – hangzott el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szerdán.

 • Államalapító Szent István királyunk ünnepe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

  Augusztus 20. a magyarság legősibb nemzeti ünnepe, államalapításunkat, Szent István királyunkat, s az életet jelentő Új kenyeret is ünnepeljük ezen a napon.

 • Attila, hun király szobrának avató ünnepsége Ópusztaszeren

  2022. augusztus 19-én, Ópusztaszeren az Attila szobor avató ünnepségén az alábbi beszédek hangzottak el:

 • Augusztus 20.: katonai bemutatóval és elismerésekkel ünnepelt a megye

  Hadi különlegességekkel és a települések közösségi értékeinek felsorakoztatásával ünnepelték az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Csongrád megyei Szent István-napot. Az eseményen átadták a megye legrangosabb elismeréseit is.

 • Barangolás a történelemben és a Megyei Értékek között

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közreműködésével megyei értékek és honfoglaláskori történelmi vetélkedőt hirdet általános iskolás gyermekek 3., 4., 5. osztályos tanulói részére. Közös célunk, hogy a gyermekek az oktatási intézményekben elsajátított ismereteket játékos feladatokon keresztül elmélyíthessék és az Emlékparkban személyesen is megtapasztalhassák.

 • Csongrád Megyei Közgyűlés: több a bűncselekmény, kevesebb a migráns

  Csongrád megye közbiztonságáról, a katasztrófavédelem munkájáról és a kanyaróhelyzet aktualitásairól is felvilágosítást kaptak a Csongrád Megyei Közgyűlés tagjai pénteken. Kiderült, az illegális határátlépők számát jelentősen sikerült visszaszorítani, a tűzoltók pedig minden megyei riasztásra 10 percen belül reagáltak.

 • Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

  A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) 2017. szeptember 23-án avatta a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) területén. Az emléktábla a középkori magyar közhitelességre emlékeztet.

 • Farkas: Nekünk kell példát mutatnunk a nyugatnak

  Ma sokak szerint a keresztény és nemzeti értékek már nem jelentenek semmit Európában. Ezt a magyar kormány másképp gondolja - fogalmazott beszédében Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke vasárnap Ópusztaszeren. Az augusztus 20-i ünnepségen adták át a megye legrangosabb elismeréseit.

 • Gulyás Gergely már annak is örül, hogy Szent István tiszteletében más pártok egyetértenek velük

  Nagyinterjút adott SZEGEDma hírportálnak Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, a Parlament Törvényalkotási bizottságának elnöke augusztus 20-án Ópusztaszeren. A politikust nemcsak az első királyunkról alkotott véleményéről kérdeztük, hanem a plakáttörvényről, a kampányról, a magyar családok gyermekvállalásáról és a legális bevándorlásról is faggattuk.

 • Honvédelmi bemutató és megyei civil értékek – Szent István napra hív az ópusztaszeri emlékpark

  Idén is különleges programmal várja augusztus 20-án a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

 • Magyarok karácsonya: Délvidék kitartása lelki útvalóul is szolgál

  Immár kilencedik alkalommal hívták ünnepelni a határon innen és túl élő magyarokat a nemzet karácsonyfája alá, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A nemzet találkozóhelyének vendégszeretetét ezúttal Délvidék élvezhette. A rendezvényen az elcsatolt országrészekkel való összefogás fontosságára, a határon átnyúló nemzeti értékekre, és a közös történelmi gyökerekre hívták fel a figyelmet.

 • Meghívó

 • Pitti Katalin és Naszvadi György vehetett át Szer Üzenete-díjat

  A Szobori búcsúk hangulatát idézték fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Kisboldogasszony ünnepnapjához kötődő szentmisén átadtak Szer Üzenete-díjakat is.

 • Sándorfalva - Dóc - Ópusztaszer településeket és Szegedet összekötő kerékpárút megvalósítása

  A Sándorfalva–Dóc–Ópusztaszer településeket és Szegedet összekötő kerékpárút megvalósítására vonatkozó projekt támogatási szerződése 2017. július 27-én hatályba lépett. A projektet a Csongrád Megyei Önkormányzat és a három érintett települési önkormányzat konzorciumi együttműködésben valósítja meg. A teljes költségvetés 699 980 e Ft, ebből a megyei önkormányzat 54 822 e Ft-tal , Sándorfalva Városi Önkormányzat 362 586 e Ft-tal, Dóc Községi Önkormányzat 132 345 e Ft-tal, Ópusztaszer Községi Önkormányzat pedig 150 227 e Ft-tal részesedik. A tervezett kerékpárút mintegy 17,6 km hosszúságban épül ki. A beruházás építtetői a települési önkormányzatok, a megyei önkormányzat pedig az előkészítési és menedzsmenti feladatokban vállal szerepet. A projekt fizikai befejezésének határideje 2018. december 31.

 • Sándorfalva–Dóc–Ópusztaszer településeket és Szegedet összekötő kerékpárút megvalósítása - TOP-3.1.1-15-CS1-2016-00003

  A Csongrád Megyei Önkormányzat Sándorfalva Városi Önkormányzattal, Dóc Községi Önkormányzattal és Ópusztaszer Községi Önkormányzattal konzorciumi együttműködést kötött a három települést és Szegedet összekötő kerékpárút kiépítésére.

  Jelen beruházás eredményeként a fenntartható közlekedési módok előnyben részesülnek, és a projekt eredményeként egyetlen fenntartható közlekedési mód sem kerül hátrányosabb helyzetbe a fejlesztést követően a beruházást megelőző állapothoz viszonyítva.

  A tervezett kerékpárút nyomvonala a 4519 jelű közút (Szeged-Csongrád) mentén helyezkedik el, és a közút szelvényezés szerinti bal oldalán vezet a 29+940-47+556 km szelvények között.

  A nyomvonal úgy került kijelölésre, hogy idegen területek minimálisan legyenek igénybevéve, az érintett szakaszokon a kerékpárút és a közút széle között a meglévő ill. keresztmetszeti rendezés utáni vízelvezető árok elférjen, valamint a vonalvezetés elemei megfeleljenek az érvényben lévő ÚT 2-1.203:2006 útügyi műszaki előírásban – „Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése”– foglaltaknak.

  A fejlesztés egyik szükségszerűségét az indokolja, hogy egyre növekszik az agglomerációs gépjárműforgalom az adott településeken és a települések között, ezért a kerékpározók biztonsága növelésének érdekében szükség van a kül- és belterületi kerékpárút hálózat folyamatos bővítésére.

  A fejlesztés egy másik aspektusból vizsgált szükségszerűségét az egyre erősödő turisztikai felhasználás is indokolja (mely területspecifikus szempontrendszerhez való illeszkedést is alátámasztja) ugyanis a tervezett nyomvonalon több turisztikai desztináció is található, mint a sándorfalvi Nádas tó, sándorfalvi bánya tó, és a nyomvonalon helyezkedik el az országos turisztikai célállomást jelentő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is.

  A fejlesztéssel olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedés tud megvalósulni az érintett 3 település vonatkozásában, mely hozzájárul(hat) az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi és települési környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez is.

  A projekt a települési lakosság mobilitásának környezetileg (levegőszennyezés, zajterhelés) és pénzügyileg (működtetők és a közlekedők oldalán) fenntarthatóbbá tételét szolgálja, ugyanakkor hozzá is járul a TOP 3. prioritási eredményindikátor („A napi utazások esetén fő közlekedési eszközként gyalogos, kerékpáros vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya”) értékének közvetlen települési, és közvetve országos növekedéséhez.
 • Szent István nap – Ópusztaszer, 2020. augusztus 20.

  A mai napon tartotta a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szent István napi ünnepi megemlékezését és díjátadó ünnepségét, mely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az Árpád-emlékműnél került megrendezésre.

 • Ünnepség a magyar állam bölcsőjében Ópusztaszeren

  Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István-napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készültek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár

Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.

Keresés