Címkék

Szeged

 • „Soha többé!” A holokauszt Szegedről elhurcolt áldozataira emlékeztek

  2700 szegedi halt meg munkaszolgálatban, vagy koncentrációs táborokban. Deportálásuk 73. évfordulóján a Szegedi Zsidó Hitközség rájuk emlékezett a téglagyár előtt és a zsinagógában. Minden résztvevő azt kívánta, a szörnyű események soha ne ismétlődjenek meg.

 • A CIVEX delegációjának tanulmányútja Csongrád megyében

  A Régiók Európai Bizottságának uniós polgársággal, kormányzással, intézményi és külügyekkel foglalkozó szakbizottságának, a CIVEX-nek a delegáltjai látogattak el Csongrád-megyébe egy tanulmányút keretében. Szegedi tanácskozásukon a schengen-i határok védelmének és a dublini szabályozás gyakorlati működésének témaköreit járták körbe. A nemzetközi delegáció a CIVEX-ben dolgozó Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke meghívására ellátogatott a röszkei tranzitzónába és a mórahalmi műveleti központba is.

 • A Csongrád Megyei Önkormányzat is csatlakozik az SZTE Föld napi programsorozatához

  A Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandja is csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem április 22-i Föld napi programsorozatához. Csongrád megye jelentős része a klímaváltozás következményei által legjelentősebben veszélyeztetett térségek közé tartozik.

 • A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat tizedik állomását Szegeden tartotta a Megyei Önkormányzat

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szegedi Szakképzési Centrum, József Attila Általános Iskolájában tartotta következő rendezvényét, ahol az ifjúság szemléletformálásán volt a főszerep.

 • A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat tizenkettedik állomását Szegeden, a Fogadalmi Templomban tartotta a Megyei Önkormányzat

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szegeden, a Dómban tartotta következő rendezvényét az adventi várakozás, a karácsonyi szeretet és a meghittség jegyében.

 • A doni hősök emléke előtt tisztelegtek a megye vezetői

  Kakas Béla megyei elnök és Kovács Beáta megyei alelnök helyezte el a megemlékezés koszorúját és gyújtott mécsest a hazájukért hősi halált halt magyar honvédek emléke előtt tisztelegve.

 • A kommunizmus áldozataira emlékeznek Csongrád megyében

  Rendhagyó történelem órákkal, tudományos szimpóziummal és megemlékezéssel készül a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat.

  Idén is megemlékezik a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat a kommunizmus áldozatairól, az idei emléknapon a Komócsin család szerepe kerül a középpontba.

 • A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szegeden és Vásárhelyen

  A szovjet megszállás, a magyar diktatúra, valamint a sztálini, rákosi és a kádári terror áldozataira emlékeztek pénteken koszorúzással

 • A Kormorán zenekar adott vízkereszti koncertet Szegeden

  Vízkereszt alkalmából tartottak koncertet január 6-án a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében.

 • Bemutatkozott a polgármestereknek Csongrád megye új elnöksége

  A Csongrád Megyei Önkormányzat a 2019-2024 közötti időszakban eddigieknél hangsúlyosabban szeretné képviselni azt a kormányzati szándékot, hogy az uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekkel nagymértékben és folyamatosan javuljon az állampolgárok életminősége. Ennek érdekében a megyei településvezetőknek közvetlen kapcsolattartást ígért és rendszeres szakmai fórumok szervezését tervezi a Csongrád Megyei Közgyűlés új vezetése.

 • Csendes főhajtás a nemzeti gyásznapon

  Szeged város történelmi emlékhelyén, az Aradi vértanúk terén emlékezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal a mai nemzeti gyásznapon. Kakas Béla megyei elnök és Zakar Péter igazgató itt hajtottak fejet az aradi mártírok, és a szabadságharc Budapesten kivégzett miniszterelnöke, Batthyány Lajos emléke előtt. A két szervezet képviseletében az 1849-es emlékoszlop előtt helyeztek el koszorút.

 • Déli híd, sportlétesítmények, ipari park – legalább 50-70 milliárd forintnyi fejlesztés Szegednek a kormánytól

  A miniszterelnök a Modern Városok Program keretében tárgyalt a város vezetésével. Megállapodtak a déli hídról, több sportlétesítményről, az okosváros projektről, a reptér fejlesztéséről, a Széchenyi tér régi fényének visszaállításáról, a tramtrainről, a buszpályaudvar áthelyezéséről, a Szeged-Debrecen-Miskolc út négysávossá alakításáról. Távlati cél egy negyedik gyalogosoknak és kerékpárosoknak fenntartott híd, s a teljes tömegközlekedés elektromossá tétele.

 • Emléktábla vásárhelyi és szegedi katonáknak

  Emléktáblát állított Hódmezővásárhely és Szeged városa az első világháború 5. honvéd gyalogezred magyar katonáinak, a lengyelországi Przemyśl erődjénél tanúsított hősies helytállásukért. Az I. világháborúban itt szolgált Csongrád megyei honvédek hősiességét mostantól négynyelvű márványtábla hirdeti Európa egyik legnagyobb erődrendszerében.

 • Építésügyi konferencia Szegeden – Nincs felkészülve az ágazat az új kihívásokra

  Nagy kihívások elé néz az építőipar a megnövekedett megrendelésállomány miatt, amire a szakma nem feltétlenül készült fel – hangzott el a 10. Nemzetközi Építésügyi Konferencián a kamarai székházban, ahol harmadízben adták át a Vedres-díjakat.

 • Európai uniós szakbizottság tekintette át a magyar határvédelmet Csongrád megyében

  A Schengen-határok védelme és a Dublini szabályozás működése a mindennapokban – ez volt a témája annak a tanulmányútnak, melynek kapcsán megyénkbe látogatott a brüsszeli CIVEX testület.

 • Felragyogott a dómban a betlehemi láng

  Idén is megérkezett a belső békét hirdető betlehemi láng a szegedi dómba szombaton.

 • Felszentelték a világ magyarságának harangját Szegeden

  A VII. Magyar Világtalálkozó zárónapján a dómban tartott ünnepi szentmisén Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel a világ magyarságának összefogását jelképező harangot, amely délben meg is kondult az alsóvárosi Nemzeti Emlékkertben. A harangot a Szegedi Hagyományőrző és Városkép-védő Egyesület elnökének, vitéz Szilágyi Árpádnak az ötlete nyomán készíttették adományokból, hangja a világ magyarság szívéhez szól, azt üzeni: haza csak egy van.

 • Fesztiváli hangulatban emlékeztek a nándorfehérvári diadalra

  Lovagkori hadijátékok, táncbemutatók és gyermekprogramok. A reneszánsz korba nyerhettek betekintést azok az érdeklődők, akik kilátogattak a XII. Nándorfehérvári Emléknapok programsorára. A szegedi esemény által Hunyadi török ellen aratott győzelme előtt tették le tiszteletüket.

 • HERINFUTUR projekt workshop Szegeden

  2022. március 17-18-án, Szegeden rendezték meg a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és vajdasági partnereinek első magyar oldali műhelymunkájat az INTERREG IPA Magyarország - Szerbia Együttműködési projekt keretein belül. A HERINFUTUR nevű, HUSRB/1903/33/0110 kódszámú projekt a fiatalokat célozza: szegedi és vajdasági, építészetet tanuló diákok a kulturális örökség védelme és állagmegóvása témakörökben hallgattak előadásokat.

 • Hosszú távon, minőségileg segítené a szegedi sportot a Sportkoalíció

  Pénteken a Csongrád megyei Kormányhivatalban mutatkozott be a nagyközönség előtt a megalakult szegedi Sportkoalíció. A szervezet munkájának eredményei a tervek szerint már a tavasz végén látszódnának, a várossal közösen gondolkozva hoznának minőségi javulást a szegedi sportéletbe.

Csongrád-Csanád Megyei Értéktár

Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.

Keresés