Címkék

hungarikum

 • Értékünk Csongrád-Csanád megye

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 2020. június 2. napon nyújtotta be pályázatát az Agrárminisztérium által „Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” (közismertebb néven Hungarikum pályázat) címen meghirdetett pályázati felhívásra.

 • Hungarikum pályázat 2020

  A 2020-ban elnyert Hungarikum pályázat adatai:

  A pályázat azonosítószáma: HUNG-2020/6472

  A projekt címe: Értékünk Csongrád-Csanád megye

  A támogatás összege (Ft): 3.999.991 Ft

  Támogatás mértéke: 100%

  A Projekt megvalósítási helyszínei: Csongrád-Csanád megye (Magyarország)

  A Projekt megvalósításának szerződés szerinti és a megvalósítás tényleges időpontjai:

  • kezdési időpont: 2020.03.23.
  • Támogatói okirat kelte: 2020.11.30.
  • befejezési időpont: 2021.08.31.

  A projekt tartalmának bemutatása: A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Hungarikum 2020 pályázati felhívás keretében az I. célterület a) és c) alcélokra az alábbiak szerint:
  I. a, Nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítése:
  - 4 témakör szerint 4*min. 60 másodperce promóciós videófilmek elkészítése
  - 1 db min. 180 másodperces Megyei Imázs film készítése

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Megyei Értéktárban szereplő értékeit kívánja népszerűsíteni rövid, turisztikai videó/promóciós filmek készítésével 4 témakör meghatározásával.

  A pályázat a gasztroturizmus, Csongrád-Csanád megye gyógy- és termálfürdői, épített környezetünk és kulturális értékeink, illetve természeti értékeink köré épül. Rövid, minimum 60 másodperces turisztikai jellegű promóciós célú videóinkkal szeretnénk népszerűsíteni megyénk értékeit számos platformon, többek között a közösségi médiában, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat hivatalos oldalain (facebook, saját honlap, illetve új turisztikai honlap), ahol kortól és nemtől függetlenül a lehető leggyorsabban érhetjük el a célközönségünket, illetve rövid távú céljaink között szerepel (tervezése folyamatban) egy új, 21. századi, pezsgő turisztikai honlap létrehozása, amelynek alapját Csongrád-Csanád Megye Értékei biztosítanák. Ezen honlapon a pályázat keretében létrehozott videókat fogjuk használni, így is teret biztosítva Csongrád-Csanád Megyei Értékek marketingjének.

  A projektötlet és annak megvalósításának aktualitását jelentette, hogy 2020. június 4. napon Csongrád megye neve megváltozott a 19/2017. (X. 5.) OGY határozat értelmében, amelyet követően már Csongrád-Csanád megye megnevezés él. Fontosnak tartjuk, hogy e jeles eseményhez kapcsolódva hirdessük Csongrád-Csanád megye értékeit az elérhető legmodernebb technika alkalmazásával.

  A 4 db 1-1,5 perces időtartamú videóink magas, 4K minőségben készülnének 360 fokos látószöggel, és azon értékeinknél, ahol releváns (elsősorban természeti és épített környezetünkben), légi felvételek készülnek.

  Továbbá tervezzük Megyei Imázsfilm elkészítését min. 180 másodperces időtartamban szintén a Csongrád-Csanád Megyei Értékekről. Az imázsfilm sokoldalú és hatékony marketingeszköz, feltölthetjük honlapunkra, gyűjthetünk rá nézőket és lájkokat, reklámként használhatjuk az Interneten és a TV-ben, levetíthető rendezvényeken.

  Mind a promóciós videók, mind a Megyei imázsfilm elkészítését szakértőkre bízzuk, beszerzés keretében, referenciákkal rendelkezőket választunk ki. A videók elkészítésének költségei minden esetben tartalmazzák a koncepció Megrendelővel történő egyeztetését (koncepció elkészítését), látványvilág megalkotását, helyszínre kiszállást, forgatást, vágást, utómunkát, esetleges szín és tónuskorrekciót, hang utómunkát, folyamatos kapcsolattartást a megrendelővel, a vágott és vágatlan anyag átadását a megrendelő részére.

  A projektötletünk harmadik eleme a Hungarikum 2020 pályázat keretében tanulmányi utak megszervezése hét iskola javára a megye hét másik járásában. Tanulmányi utanként 14 fő diák és 2 fő kísérővel, 7x1 napos út utazási költségével és sofőr napi díjával, összesen 112 fő részére teljes ellátás biztosítása napi hideg és meleg étkeztetéssel, 112 fő részére baleseti biztosítással és 112 fő részére belépő jegyek biztosításával. A 7 db tanulmányi kirándulás helyszínei: a Szentesi, a Csongrádi, a Kisteleki, a Hódmezővásárhelyi, a Mórahalmi, a Szegedi és a Makói járás.

 • Hungarikum pályázat 2021 - HUNG-2021/8155

  Kedvezményezett neve: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

  A projekt címe: Ismerd meg Csongrád-Csanád megye értékeit!

  A pályázat azonosítószáma: HUNG-2021/8155

  A támogatás összege: 3.500.000 Ft

  Támogatás mértéke: 100%

  Támogatási cél: I. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek bemutatása és népszerűsítése

  A Projekt megvalósításának időtartama: 2021.06.28 – 2022.04.30.

  A projekt tartalmának bemutatása:

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat működésében kiemelt figyelmet fordít a Csongrád-Csanád megyei értékek és hagyományok őrzésére és ápolására. 2013. évben a Csongrád Megyei Közgyűlés létrehozta a Csongrád Megyei Értéktár Bizottságot, illetve Csongrád Megye Értéktárát. Ezt követően számos értékkel gazdagodott az Értéktárunk, amelyek minél szélesebb körben történő megismertetése a célunk. E cél eléréséhez számos eszközt alkalmazunk, többek között kiadványok megjelentetése, rendezvényeken részvétel, iskolások körében pályázatok hirdetése, amelyek nyereménye egyrészről a pályázatok összeállítása során az értékek megismerése, míg a tényleges díj a megye értékeinek fizikai valóságban történő meglátogatása, átélése. E célrendszer folytatásaként szeretnénk jelen pályázat keretében megújítani Csongrád-Csanád Megye értéktári kiadványát. A kiadvány létrejötte óta, nagy örömünkre, számos újabb értékkel gazdagodott értéktárunk, illetve 2020. évben megyénk neve is megváltozott Csongrád megyéről Csongrád-Csanád megyére, így ezen új tényezők beépítésével és egy modernebb formavilággal szeretnénk megjelentetni Csongrád-Csanád Megye Értéktári kiadványát, új köntösben, a teljes értéktári tartalommal. A célcsoportunk a teljes Csongrád-Csanád megyei lakosság, illetve nemzetközi és belföldi jelentőséggel bíró rendezvényeken történő megjelenés a kiadvánnyal.

  A pályázat keretében továbbá a megyei önkormányzat a megyei értékek bemutatásával időszaki kiállítást kíván szervezni a megye hét járásába, ezzel is biztosítva a megye teljes területére kiterjedően az értéktári elemek megismertetését. Megyénk legismertebb értékeiről rendelkezünk állandó kiállítással Önkormányzatunk épületében, azonban ezt a kiállítást szeretnénk megújítani és bemutatni a megye teljes lakosságának, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

  A projekt az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg.

 • Hungarikum pályázat 2021 - HUNG-2021/8383

  Kedvezményezett neve: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

  A projekt címe: Értékeink határtalanul

  A pályázat azonosítószáma: HUNG-2021/8383

  A támogatás összege: 1.500.000 Ft

  Támogatás mértéke: 100%

  Támogatási cél: II. célterület - Települési, tájegységi értéktárak létrehozása

  A Projekt megvalósításának időtartama: 2021.06.25 – 2022.04.30.

  A projekt tartalmának bemutatása:

  A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Parajd Község Helyi Tanácsával kíván együttműködésben projektet megvalósítani a Hungarikum 2021 felhívás keretében. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat országosan is élen jár a megyei értékek felkutatásában és a hagyományok ápolásában. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat jelen pályázati lehetőségnek köszönhetően a határon túli értékek felkutatásában és azok megőrzésében próbál segíteni. Parajd és környéke bővelkedik természeti és kulturális értékekben, amelyek települési szintű értékbevétele fontos szempont mind a külhoni mind az anyaországbeli magyarság számára.

  Projektünk keretében a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat munkatársai szakmailag segítik a települési értéktár kialakításában, illetve a létrehozott értéktárba történő értékek felvételében Parajd Helyi Tanácsát. Projektötletünk másik része a szakmai tapasztalat és tudásátadás érdekében a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár, illetve a Csongrád- Csanád Megyei Önkormányzat szakmai munkatársainak Parajdra történő kiutazása. A személyes egyeztetés elengedhetetlen a multiplikatív, tovagyűrűző hatású együttműködésben, illetve a terveink szerint a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár elemeinek egy részével fizikai jelenlét keretében mutatnánk be egy a Parajdon vagy Parajd környékén megszervezésre kerülő rendezvény keretében. Erősíteni és támogatni kívánjuk a parajdi értékgyűjtő akció/mozgalom szerveződését, amelynek egyik leghatékonyabb módja a személyes kooperáció és tapasztalatátadás.

  A projekt az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg.

 • Hungarikum vetélkedő

  Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja versenyt ír ki hungarikum mozgalom népszerűsítése és a nemzeti értékeink megismertetése céljából.

 • Hungarikum vetélkedő döntőjét rendezik meg Ópusztaszeren

  Az Országgyűlés 2012-ben alkotta meg a Hungarikum törvényt, amely lefektette a nemzeti értékek, köztük a magyarság csúcsteljesítményeit jelentő hungarikumok fogalmát, és megteremtette az azokat gyűjteményekbe foglaló bizottságok létrehozásának lehetőségét, élükön a Hungarikum Bizottsággal.

 • Iskolások mérték össze tudásukat a megyei értékekből és hungarikumokból

  Három középiskolás és öt felső tagozatosokból álló csoport mérette meg tudását a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett Hungarikum vetélkedő döntőjén, Ópusztaszeren. A tanulók olyan feladatokat kaptak, melyekben a települések és a megye értékei, valamint a hungarikumok kaptak főszerepet. A két legügyesebb csapat, vagyis a Négyesfogat és az Alter-Ego hamarosan a Kárpát-medencei szintű vetélkedőn szerepelhet.

 • Legyél otthon a nemzeti értékekben!

  Sikeresen zárult a Csongrád Megyei Önkormányzat által – a Földművelésügyi Minisztérium „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című, „LEGYÉL OTTHON A NEMZETI ÉRTÉKBEN!”címmel szervezett vetélkedő első két fordulója.

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár

Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.

Keresés