Kezdőlap

Utazás Kiállítás

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat szervezésében ez évben is közös standon mutatkoznak be a megye legjelentősebb turisztikai szereplői a 44. Utazás Kiállításon, Budapesten. A Hungexpo területén, 2022. március 3-6 között zajló nemzetközi eseményen a megyéből Szeged, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Makó, valamint Mórahalom mutatja be turisztikai kínálatát az érdeklődők számára.

A turisztikai együttműködésben résztvevő szakemberek hisznek abban, hogy együttműködve, összefogva eredményesebben lehet bemutatni a térség értékeit, látnivalóit az érdeklődők számára.

A térség legfőbb vonzerejét modern fürdőkomplexumai, gazdag kulturális élete és az Alföld hamisítatlan atmoszférája adja. Zenei és gasztronómiai fesztiválok Szegeden, a magyarság kihagyhatatlan emlékhelye Ópusztaszeren, a Makovecz-örökség Makón és a családi élményfürdőzés Mórahalmon olyan komplex kikapcsolódási lehetőséget kínál, mely egész évben feltöltődést nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

A megyei szereplők összefogására először 2020 márciusában került sor, és bár a tavalyi kiállítás a világjárvány miatt elmaradt, a szakmai együttműködés tovább bővült.

Csongrád-Csanád megye standja a Hungexpo 306A standján várja az érdeklődőket csütörtöktől vasárnapig a Hungexpo területén, naponta 10 és 18 óra között.

A turisztikai együttműködés szereplői az alábbiakban fogalmazták meg az Utazás Kiállításon is képviselt legfontosabb üzeneteiket:


SZEGED

Kulturális, sport, gasztronómiai és egyéb csemegék 2022-ben Szegeden

A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, jelentősége azonban távolról sem csak méretében rejlik, hiszen az 1879-es nagy árvíz után teljes egészében újjászületett, a belváros eklektikus és szecessziós palotáival egy egységes városképet mutat. A megyeszékhely az elmúlt években igen csábító belföldi célponttá vált. A „klasszikus” látnivalók mellett, mint például a Fogadalmi templom, neoromán stílusú katedrális, melyről egyből Szeged jut eszünkbe, számtalan rejtett kincset nyújt a város. A Szegedi Vadaspark hazánk egyik legfiatalabb, legnagyobb területű és legkülönlegesebb állatkertje. A

Napfényfürdő Aquapolis minden korosztálynak kikapcsolódást nyújt, itt található Európa leghosszabb éves üzemelésű fedett vízi csúszdája.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően megszépült és korszerűsödött a Móra Ferenc Múzeum és új interaktív állandó kiállításokkal bővült. A több mint 100 éves Belvárosi Mozi egy filmtörténeti élménytár mellett, nagy szabású VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság) látnivalót is kínál. A Tisza és a ráépülő szolgáltatások, mint a sétahajózás, vendéglátóhelyek, vízi sporteszközök kölcsönzési lehetőségek, mind nagyban meghatározzák a város mediterrán hangulatát.

Szeged a fesztiválok városa, színes rendezvénykínálattal várja vendégeit. Májusban, 10 napon keresztül, ismét a borkedvelők fővárosa lesz Szeged, koncertekkel, kézműves vásárral és számtalan kísérőrendezvénnyel. A Szeged Napi Rendezvénysorozat alatt a város utcái, terei benépesülnek nem csak a városlakókkal, hanem az ország minden részéből érkező turistákkal is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a legnépszerűbb kulturális esemény Szegeden. Az idén műsoron lesz a Dóm téren a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz tánc-szín-ház, Mamma Mía! musical, La Traviata opera, Chicago musical. Az Újszegedi Szabadtéri Színház is a színdarabtól a zenei koncertig, minden műfajjal megszólítja a közönséget.

Több nagy nemzetközi sporteseménynek is otthont ad idén a város. Június 18. - július 3. között FINA Úszó- és vízilabda Világbajnokságot tartanak Szegeden, szeptemberben 1-3. között pedig ICF Ifjúsági és U23-as Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság kerül megrendezésre.

A város joggal büszkélkedhet a Fesztiválváros névvel, hisz egész évben, télen-nyáron szinte minden héten megrendezésre kerül egy kulturális, gasztronómiai vagy összművészeti fesztivál Szegeden. Néhány belőlük kedvcsinálónak: Egyházzenei Napok, Dejavu Fesztivál, Muzsikáló Udvar, Thealter Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, SZIA-International Airshow, Bortér, Őszi Kulturális Fesztivál, Szegedi Jazz Napok, Szegedi Karácsonyi Hetek.

Bővebb információhoz juthat a következő helyeken: Tourinform Szeged, Széchenyi tér 12. www.szegedtourism.hu, tel.: +36 62 488 690, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


MAKÓ

Makó kevesebb, mint 2 óra alatt megközelíthető Budapestről autópályán. A város főattrakciója a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő, melynek organikus épületegyüttese Makovecz Imre tervei alapján épült. Az ország egyik legnagyobb alapterületű szaunaparkjában gőzfürdő és nyolc különböző szauna várja a Makóra érkező Vendégeket. A legkisebbek Hagymanó gyermekbirodalmát próbálhatják ki, az idősebb korosztály pedig a gyógyvíz vagy marosi gyógyiszap páratlan kombinációját. A város központjától 2,5 km-re, a Maros-partján található a Lombkorona sétány, amely a fák ágai között magasan sétálva mutatja be az ártéri környezetet és élővilágot. A parton továbbmenve jut el az érdeklődő a kalandparkba: itt található kalandpálya, inga vagy canopy, ahol Magyarországon egyedülálló módon a folyó fölött lehet átcsúszni kb. 160 méteres távon. Bővebb információ: www.mako.hu


ÓPUSZTASZERI NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARK

Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszíne, Magyarország egyik legismertebb muzeális intézménye, kiállító- és kirándulóhelye, nemzeti emlékhely. Fő attrakciója a magyarok Kárpát-medencei bevonulását ábrázoló monumentális Feszty-körkép. A körképnek helyet adó Rotundában több kiállítás is megtekinthető. A Látogatóközpontban 3D-s vetítőterem, Konferenciaterem, időszakos kiállítások, Információs Pont és kávézó található. A központi Árpád-emlékmű a középkori monostor romjai mellett található, a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületei között járva pedig megismerheti az ide látogató a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait, és ünnepeit.

A monostor romjain felépült Szeri Gyógynövényház és gyógynövénykert lehetőséget nyújt, hogy az egykori szeri pusztán élő szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési ismeretei elérhetővé váljanak. A Nomád Park az eurázsiai puszta népeinek világát idézi fel régészeti leletek, néprajzi párhuzamok alapján. További látnivalói közé tartozik a Puszta Háza, valamint számos kültéri szobor és emlékmű. Az 55 hektáros területen a látnivalók mellett hagyományőrző, tematikus rendezvényeket is kínál az Emlékpark, melyek új programelemekkel is bővülnek.

A muzeális intézmény egész évben látogatható, téli és nyári nyitvatartással. Bővebb információ: www.opusztaszer.hu


MÓRAHALOM

Mórahalom látnivalói és gazdag programkínálata egész évben kikapcsolódást nyújt a család minden tagjának.

A település számos magánszálláshelyén 2022-ben kedvezményes fürdőbelépőt kaphatnak a városban megpihenő vendégek egészen június végéig, mely annyi belépésre jogosít, ahány éjszakát eltöltenek a szálláshelyen.

A mórahalmi turisztikai kártya digitális hátterének köszönhetően a kedvezményes fürdőbelépő ráadásul környezettudatosan felhasználható és könnyen kezelhető. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő jól ismert medencéi, csúszdái és szaunái mellett érdemes kipróbálni legújabb részlegét, a Csendes Wellness Premium Spa Area-t, mely új szintre emeli a relaxálás és feltöltődés fogalmát.

A wellness program mellett ellátogathatnak a folyamatosan fejlődő történelmi makettparkba, az Ezer Év Parkjába, tehetnek egy kellemes sétát a Bivalyrezervátumnál, megkóstolhatják a messze földön ismert (és elismert) Rózsa-rétest a Mórahalmi Rétesházban, vagy guríthatnak párat a Bivaly Bowling Club & Bar-ban.

A nyári programok között kihagyhatatlanok a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház előadásai. A cirkusz és a show, a tánc és a zene, a musical, valamint a lovas színház kiemelkedő produkciói garantálják a kellemes nyáresti kikapcsolódást. A jegyvásárlás továbbra is történhet online a www.lovasszinhaz.morahalom.hu weboldalon, vagy személyesen a város több pontján. A megvásárolt jegy mellé idén is ajándék fürdőbelépő jár.

További információkért, turisztikai szolgáltatásokért vagy „csak” egy mosolyért a Mórahalmi Turisztikai Iroda szeretettel várja a vendégeket a Tömörkény utca 3. szám alatti irodába, vagy a www.visitmorahalom.hu honlapon, ahol akár online és SZÉP kártyával is megvásárolhatják fürdőjegyüket, vagy komplex élménycsomagjukat.

Önkormányzati hírek

Közgyűlés

 • 2023. május 12. 09:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza, 1. emeleti közösségi tér

Közgyűlés

 • 2023. április 14. 10:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza, 1. emeleti közösségi tér

Közgyűlés

 • 2023. március 17. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza, 1. emeleti közösségi tér

Közgyűlés

 • 2023. február 16. 10:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. december 09. 8:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Rendkívüli közgyűlés

 • 2022. december 02. 11:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. november 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. szeptember 9. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. június 6. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Közgyűlés

 • 2022. május 13. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. április 9. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 29. 15:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Közgyűlés

 • 2022. március 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 3. 11:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.