Kezdőlap

A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat tizenhatodik állomását Szatymazon tartotta a Megyei Önkormányzat

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szatymazon a Dankó Pista Művelődési Házban tartotta következő rendezvényét, ahol a farsangi mulatságé volt a főszerep. A megnyitón Barna Károly polgármester köszöntötte a résztvevőket és a helyi iskola gyermekeit, a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a közönségnek.

Képgaléria megtekintése

Az egészségmegőrzés egyik fontos eleme a sport, ezért a megnyitót követően egyből sportprogram vette kezdetét Bagi Alexandra világbajnok vezetésével, aki átmozgató tornát tartott karate elemekkel. A gyermekek vidám hangulatban követték minden mozdulatát, és kellemesen el is fáradtak.

A nap során lehetőség nyílt különböző kézműves foglalkozásokra a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kollégái jóvoltából a farsang, és a tavaszvárás jegyében díszes álarcokat és jácint virágokat alkottak a kisiskolások, és az elkészült műveket haza is vihették. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusaival bőrözésre is alkalom nyílt, ahol a szorgos kezek bőr karkötőt és kulcstartót készíthettek, miközben elsajátíthatták a bőrművesség fortélyait. Betekintést nyerhettek az Árpád-kori életbe, használati eszközökbe, különböző szemléltető tárgyak segítségével. A környezetvédelem jegyében az Ópusztaszeri Emlékpark Pusztaházából érkeztek pedagógusok, akik a foglalkozáson a madarak hétköznapi életét mutatták be. A gyermekek a játékos foglalkozások során megismerhették, hogy mivel táplálkoznak, hogyan választanak párt, miként alkalmazkodnak a megváltozott környezeti feltételekhez tollas barátaink. Mézeskalács díszítés tudományát sajátíthatták el a gyermekek Lukácsné Buha Szilvia népi iparművész jóvoltából, szívet és tavaszi formákat csinosíthattak ki, melyeket a kreatív alkotók egy része jóízűen el is fogyaszthatott már a helyszínen.

Egy interaktív ifjúsági szemléletformáló előadást hallgattak meg a 7. osztályos gyerekek Drimba Tibor, Maroslele Község polgármestere jóvoltából, ahol személyes tapasztapasztalatain keresztül mesélt a káros szenvedélyekkel való találkozásról, annak hatásairól, a börtönéletről, és az azt követő életről, továbbá a zaklatás fogalmáról érintőlegesen, melyet a gyermekek elmélyülten hallgattak végig és jó tanácsokkal teli távoztak.

A farsangi hangulat jegyében a település aktív tagjai, a Szatymazi Nőegylet gondoskodott, akik bemutatták a hagyományos farsangi fánk készítését, majd az elkészült finomságokat a résztvevők elfogyaszthatták.

A hagyományok megelevenedtek a színpadon, mikor a Jövőnkért Néptáncegyüttes tehetséges tagjai bemutatták táncaikat a nézőközönségnek, szemet gyönyörködtető népviseletbe öltözve, fergeteges hangulatot varázsolva.

Ezt követően a gyermeké volt a főszerep a színpadon, akik egy farsangi jelmezbemutatóval készültek. Minden résztvevő örömmel mutatta meg kedvenc mese szereplőjének beöltözve magát, szép számban érkeztek kreatívnál kreatívabb öltözékekben. A jó hangulatú bemutató után minden gyermek ajándékban részesült a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzattól, értékelve a jelmezekbe fektetett sok munkát.

Mindeközben a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal készültek a gyermekeknek, különböző játékok segítségével mutatták meg megyénk különleges, sokszínű értékeit. A Magyar Vöröskereszt szakképzett önkéntesei által minden résztvevő elsajátíthatta a helyes kézmosás technikáját, és a szakszerű újraélesztést, melyet minden érdeklődő megfelelő odafigyeléssel könnyedén elsajátított a segítők közreműködésével.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági vetélkedővel készült a gyermekek számára, és egy VR szemüveg, más néven „részeg szemüveg” kipróbálására is volt lehetőség, mely szimulálta milyen a világ ittas állapotban, továbbá teszteket tölthettek ki a gyermekek a közlekedés szabályairól, és minden résztvevő egy kis ajándékban részesült. A gyermekek közlekedési tesztet töltöttek ki, melyek helyes kitöltői között, egy rendőrnek öltözött kisfiú segítségével a Megyei Rendőrkapitányság kollégái egy ajándék társasjátékot sorsoltak ki, a nyertes kisdiákot felkérték, hogy az osztálytársaival ossza meg a játékot.

A rendezvény fontos résztvevői voltak a helyi termelők, akik a különböző portékáikat mutatták be, és kóstoltatásra kínálták. Lehetőség nyílt homoktövislevet, többféle adalékmentes ivólevet, levendula szörpöt és mézet kóstolni, továbbá különböző gyógynövényeket illat alapján felismerni, és érdekes információkat megtudni jótékony hatásukról.

A nap folyamán a Virgonckodó Játszópark jóvoltából számos népi fajáték kipróbálására nyílt lehetőség, melyek különböző ügyességi és logikai feladatokat tartalmaztak.

A rendezvényt a Szegedi Classic Trió remek hangulatú koncertje zárta, melyet kicsik és nagyok egyaránt élveztek, méltó befejezése volt ennek a szép napnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. február 26 – án, a programsorozat következő állomásán, Derekegyházán. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Katona-Lázár Mária

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Önkormányzati hírek

Közgyűlés

 • 2023. március 17. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza, 1. emeleti közösségi tér

Közgyűlés

 • 2023. február 16. 10:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. december 09. 8:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Rendkívüli közgyűlés

 • 2022. december 02. 11:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. november 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. szeptember 9. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Tájékoztatás a 2022. évi falu- és tanyagondnoki képzéssel kapcsolatban

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. június 6. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Közgyűlés

 • 2022. május 13. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. április 9. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 29. 15:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Közgyűlés

 • 2022. március 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 3. 11:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Közgyűlés

 • 2022. február 18. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülése

 • 2022. január 27. 9:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza, Tisza terem

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár

Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.

Keresés