Önkormányzati hírek

Megyei közgyűlés: előremutató a kínai együttműködés

Megyei közgyűlés: előremutató a kínai együttműködés

Ásotthalmon tartotta kihelyezett ülését a Csongrád Megyei Közgyűlés. Szó esett többek között határrendészeti kérdésekről és a megyei önkormányzat pályázatairól, utóbbi ismertetésénél a kivitelezési költségek emelkedésére is kitértek. Elhangzott, Csongrád megye és Shaanxi huszonhárom éve ápol testvérmegyei kapcsolatot, ami most új lendületet kapott.

Ismét egy új helyszínen köszönthette a képviselőket Kakas Béla közgyűlési elnök. A SZEGEDma.hu-nak kiemelte, jó döntés hoztak azzal, hogy a közgyűlés járja be a megyét, a kihelyezett üléseknek különleges hangulatuk van, az ott élők megtekinthetik a közgyűlést, a helyi polgármester számot adhat eredményeikről bemutatva a települést, tolmácsolhatja a megyei közgyűlés felé a jövő céljait. Házigazdaként Toroczkai László (Jobbik) polgármester az ásotthalmi Szent Gellért Közösségi Házban elmondta, Ásotthalom 1950 óta Szegedtől különálló település, az országban az egyik legkiterjedtebb és legszebb tanyavilággal büszkélkedik. Az önkormányzati épület közel esik a határhoz és az átkelőhöz, a határvédelem fontosságából eredően a közgyűlés végén határlátogatásra invitálta a megjelenteket.

B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő a közgyűlés vendégeként kiemelte, a Csongrád Megyei Önkormányzat a fejlesztések összehangolása terén eredményes munkát folytatott, valamennyi fél harmonikusan együtt dolgozott a megye további előrelépését szem előtt tartva. Emlékeztetett,

2020. június 4-étől a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye.

Véleménye szerint az ezzel járó költségek nem vetekedhetnek azzal, mint amit sokak lelkületében jelent az átnevezés. A határvédelemhez kapcsolódóan elmondta, Európában a legfontosabb kérdés a biztonság megőrzése.

Kakas Béla elnöktől Csongrád Megyéért Emlékérmet vehetett át Lovas Ildikó író, kritikus, műfordító, szerkesztő. A méltatásában elhangzott, a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő kortárs képviselője, a vajdasági magyar közösség egyik fontos építőköve. Munkássága kiemelkedően jelentős a magyar irodalom területén. Határon túli magyarként egész életében híven szolgálta a magyarság ügyét határainkon innen és túl, kiemelkedően a Vajdaságban. A szerbiai magyar politikai élet és a magyar közösség megszervezésében kiemelkedő szerepet vállalt. Áldozatos munkájával és kiemelkedő szervezési képességével hozzájárult a magyarság kulturális és politikai lehetőségeinek kiterjesztéséhez Szerbiában.

Napirend előtti felszólalásában Gémes László (Fidesz-KDNP) szegvári polgármester az Ásotthalmon is működő mezőőri szolgálat munkáját dicsérve elmondta, a településükön is tervezik a bevezetését. A szegedi parkolórendszer ellen viszont kifogással élt, mondván kevésbé ügyfélbarát, a tájékoztatás nem megfelelő. Buzás Péter (MSZP) szerint még lehetnek súrlódások az új rendszerben, számára a jelenlegi struktúra működése megfelelőbb, mint a korábban működésben lévő. A közgyűlés határozatképes volt, távolmaradását előzetesen Havasi János Béláné (MSZP) és Varga Péter (MSZP) jelezte.

A közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet a Csongrád Megyei Önkormányzat megújult honlapjaira. Az év elején elkészült a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal konzorciumi együttműködésében megvalósuló Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum weboldalát ”Az Év Honlapja 2017” versenyre is benevezték.

Az első napirendi pontban a Csongrád megyét érintő határrendészeti aktualitásokról Gulyás Zsolt ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes tájékoztatta a közgyűlést. Elmondta,

a biztonsági határzár megléte erőteljesen érződik,

a migrációs nyomás 2015-höz képest jelentős mértékben csökkent. A szerb oldalról érkező migránsok száma azonban még mindig jelentős, naponta 4-7 alkalommal is megkísérelnek bejutni Magyarországra, Ásotthalom és Mórahalom térsége a legérintettebb. A határzárnak érezhető a terelőhatása a horvát és a román határszakasz irányába. Azok a személyek, akik már Szerbia területén tartózkodnak, elfogyott a pénzük, nem választanak más irányt, a már régóta Szerbiában tartózkodó pakisztáni, iraki, iráni állampolgárok segítik honfitársaikat az átjutásban. Az ezredes elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a hátáron túli szervekkel, együttműködve tudják hatékonyan védeni a határt. Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) kérdésére válaszolva elmondta, a határ védelméért dolgozók körülményei és felszerelésbeli ellátottságuk megfelelő a hatékony szolgálathoz.

A határvédelemhez kapcsolódóan a közgyűlés elnöke hangsúlyozta, október második felétől várhatóan november elejéig minden magyar háztartásba eljut a Nemzeti Konzultációs kérdőív. Tartalma döntően a Soros György által ismertetett elképzelésekre vonatkozik. A felelős gondolkodás reményében kérte a megjelenteket, töltsék ki a kérdőívet. Az előterjesztés tartalmát egyhangúan elfogadták. A következő napirendi pontban a 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításának kiegészítéseképpen megszavazták azt is, hogy a megyei önkormányzat az illetékességi területéhez tartozó települések ösztöndíjasait a jövő évi költségvetés terhére összesen egy millió forinttal támogatja a Bursa Hungarica 2018-as ösztöndíjrendszerének keretében.

A Csongrád Megyei Önkormányzat pályázatait bemutató harmadik napirendi pontban Vadász Csaba főjegyző ismertette, kitérve arra is, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) benyújtott Szeged-Ópusztaszer kerékpárút összköltségvetése lényegesen meghaladja az elnyert támogatási összeget. Ennek egyik oka, hogy a pályázat benyújtásakor még nem álltak rendelkezésünkre konkrét tervek, másrészt, hogy az időbeli csúszás miatt lényeges áremelkedésekkel kellett szembesülniük. Emiatt kezdeményezniük kell az Irányító Hatóság (IH) felé a projekt többlettámogatásban részesülésének igényét.

B. Nagy László, mint a megye fejlesztési biztosa elmondta, ez egy általános országos probléma. Véleménye szerint a munkaerőhiány is generálja az áremelkedést, az építőipari cégek magasabb áron vállalják a kivitelezést. A megoldás megtalálása érdekében még egyeztetéseket folytatnak kormányzati szinteken is. A pályázatokat nem hagyhatják „elveszni”, valamint az sem járható út – a szigorú uniós ellenőrzések végett is –, hogy esetlegesen gyengébb minőséggel készüljön el egy adott fejlesztés a keretösszeg betartásához igazodva. Az előterjesztést a közgyűlés egyhangú többséggel elfogadta, mint ahogy a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló jelentést, így ezzel jóváhagyták a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulást megszüntetését is.

Végül Kakas Béla elnök tájékoztatott az utolsó ülés óta történt fontosabb eseményekről. Kiemelte, Csongrád megye és a kínai Shaanxi huszonhárom éve ápol testvérmegyei kapcsolatot. Orbán Viktor még május végén aláírta az „Egy övezet, egy út” programot, mely Magyarország és Kína közös érdekein alapszik. Kína számára is nagyon imponáló lehet a kapcsolat megerősítése, a magyar-román-szerb hármashatár Európa kapuját jelenti a számára. Az ipari, mezőgazdasági elképzeléseken túl többek között már arról is tárgyaltak, hogy magyar diákok kínai egyetemeken tanulhatnának, valamint onnan is érkezhetnének ide hallgatók. A közgyűlés után a képviselők látogatást tettek az Ásotthalomnál húzódó fizikai határzárnál, ahol Révész Szabolcs rendőr alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője ismertette a technikai részleteket, az intelligens jelzőrendszer hatékonyságát.

Forrás: SZEGEDma.hu

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.