Önkormányzati hírek

Átnevezhetik Csongrád megyét

Átnevezhetik Csongrád megyét

A Csongrád megyei közgyűlés pénteki ülésén elhangzott: a miniszteri előterjesztés alapján új nevet kaphat a megye, erről szakértői vélemények kikérését követően később döntenek. A megye képviselői május végén Kínába utaznak, míg a testület javaslatot tett a megyei alkotó, közigazgatási és kulturális, köznevelési díjakra is.

Derekegyházon tartotta ülését a Csongrád megyei közgyűlés. Napirend előtti felszólalásában Kakas Béla elnök elmondta, a megyék elnevezésével kapcsolatos miniszteri előterjesztésben a Csongrád megyei Önkormányzat is felkérést kapott arra, hogy döntsenek a megye nevéről. Mint az előterjesztés fogalmaz, Magyarország megyéi nem tükrözik a vármegyék örökségét. A megyék nevéről csak az Országgyűlés dönthet, azonban ehhez szükséges a megyei önkormányzat véleményének kikérése. A javaslat alapján Csanád-Csongrádra módosulna a megye neve, de mint Kakas Béla fogalmazott, nem szeretnének ebben a kérdésben elhamarkodottan dönteni, ezért a honismereti egyesülettől, valamint Miklós Péter történésztől kérnek véleményt az ügyben, mielőtt állást foglalnának, majd egy hamarosan esedékes, rendkívüli ülésen döntenek a kérdésben.

Napirend előtt a testület elnöke szintén elmondta, a Csongrád megyei nyertes TOP pályázatokkal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve két kiemelt fontosságú sajtótájékoztatót tartottak: május negyedikén a megyét érintő aktuális TOP pályázati döntések kapcsán ismertették, az akkor állapot szerint több mint 140 pályázat került támogatásra, összesen 14,7 milliárd forint értékben. Május 11-én Hódmezővásárhelyen a sajtótájékoztatóval egybekötött TOP információs napot rendeztek, ahol a Magyar Államkincstár által, a megye településeinek polgármesterei és pályázati szakemberei részére workshopot is rendeztek. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta, példaértékűnek tartja az előkészítés Csongrád megyében elvégzett munkát, a menedzserszellemű tevékenység meghozta a gyümölcsét, és meglátása szerint nagyot léphet előre a megye.Egy hétre Kínába utazik a megyei delegáció

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével magas szintű tárgyalásokat folytatott a magyar kormány Pekingben, az “Egy övezet, egy út” nemzetközi fórumon. Az utazás előtt a belügyminisztérium hivatalos tájékoztatást kért Kakas Bélától a Csongrád megyei Önkormányzat kínai kapcsolatait illetően. Mint a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, Csongrád megye testvérmegyéje a kínai Shaanxi, a 38 millió lakosú, dinamikusan fejlődő tartomány, amelynek székhelye, Hszian a legendás Selyemút keleti végállomása volt. A megye célkitűzésként fogalmazta meg, hogy kapcsolatba kerüljön kínai partnerekkel, így a 2012-ben Szegeden megalakult Konfuciusz intézet igazgatójával, Mohr Richárddal kiváló munkakapcsolatot alakított ki a Csongrád megyei Önkormányzat, míg 2015 áprilisában egy sanghaji delegáció látogatott Csongrád megyébe, Szegedre. Wu Zhiming, Sanghaj tartomány minisztere, valamint Xiao Qian, a Kínai népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete voltak a delegáció vezetői, akiknek Juhász Tünde kormánymegbízott, B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kakas Béla közösen mutatta be Csongrád megye gazdaságát és befektetési lehetőségeit. 2016 júniusában pedig Senhszhi tartomány magas rangú vezetését fogadta a megye. A kapcsolatok eredményeképp május 30. és június 8. között munkalátogatásra utazik a megyét képviselő négyfős delegáció Senhszi tartományba, amelynek meghívott tárgyalója Kakas Béla lesz, aki a következő közgyűlésen számol be a Kínában folytatott tárgyalásokról.

Magyar Anna beszámolt a sikeresen szervezett határlátogatásról, amelyre 13 tartományból érkeztek képviselők. Az eseményen részt vevők Magyarkanizsa polgármestere mellett Nógrádi Zoltán, Mórahalom első emberének előadását hallgathatták meg a migráció kapcsán. Ugyan a rendezvényen volt, aki megkérdőjelezte a szerb-magyar határra telepített kerítés érdemeit, de a részt vevők döntő többsége egyetértett abban, hogy fontos a kerítés. Az eseményért több helyről is elismerő szavakat kapott a megye, így a miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is köszönetét fejezte ki. Az ülésnek helyt adó Derekegyház polgármestere, Szabó István röviden ismertette települését a napirend előtti felszólalásokat követően.

A Csongrád megyei Önkormányzat tavalyi gazdálkodásáról Kakas Béla elnök elmondta, az önkormányzat pénzmozgása stabil, nincsenek hiányok, a beszámolót pedig egyhangúlag mindhárom bizottság elfogadta. Egyhangúlag fogadta el a grémium a Széchenyi 2020 keretében megjelent Megyei szintű felzárkozás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódó felhívásban való részvételt is, amely a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők felzárkóztatását tűzte ki. A program nem igényel önrészt, Csongrád megye pedig mintegy 50-57 millió forintos támogatásból dolgozhat ezen a téren.

Szintén egyhangúlag fogadták el a Csongrád Megyei Koordinációs Kompetencia Központ kialakítását segítő telephely megvalósítását, amit a Belvedere palotában alakítanak ki. A Csongrád megyei értéktár bizottság munkájáról Magyar Anna kifejtette: az összeállított anyagot bármikor rendelkezésre tudják bocsátani külkapcsolati célokra, valamint sikerrel rendezték meg április 7-8-án, Szabadkán és Palicsfürdőn a Külhoni Magyar értékgyűjtés szakmai napot. Kiemelte, különösen sikeres volt a megyei önkormányzat, “Legyél otthon a nemzeti értékekben” című, háromfordulós vetélkedője, amely a gyerekek számára izgalmas feladatokat kínált, a visszajelzések alapján pedig már várják a program folytatását.

A testület döntése alapján Csongrád megye Alkotói Díjat adományozott a Király König Péter Zeneiskolának, Balog Árpád borásznak és a Mórahalmi Karitász csoportnak. Csongrád megye Közigazgatásáért díjat adományoznak Majoros Imrének, Lukácsné Csurgó Csillának és Csányiné Bakró Veronikának, míg Csongrád megye Kultúrájáért és Közneveléséért díjat kaphat Bárány Brigitta, Erdélyi Luca és Daróczi Szilvia.

Forrás: SZEGEDma.hu

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.