Kezdőlap

A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozat tizenhetedik állomását Derekegyház-Tompaháton tartotta a Megyei Önkormányzat

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szatymazon a Dankó Pista Művelődési Házban tartotta következő rendezvényét, ahol a farsangi mulatságé volt a főszerep. A megnyitón Barna Károly polgármester köszöntötte a résztvevőket és a helyi iskola gyermekeit, a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a közönségnek.

Képgaléria megtekintése

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Derekegyház-Tompaháton a Fogathajtó pályán tartotta következő rendezvényét, ahol a hagyományos mangalica feldolgozást mutatták be. A megnyitón Szabó István polgármester köszöntötte a résztvevőket és a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a közönségnek.

A megnyitót követően látvány feldolgozás vette kezdetét, közben egy hagyományos disznótoros reggeli is készült, melyet jóízűen fogyasztottak a résztvevők, felidézve a régi családi disznóvágások hangulatát.

A közös reggeli után kolbásztöltő versenyen mérette meg magát kilenc, egyenként három főből álló csapat. A verseny során nyolc kiló húst kaptak a csapatok, melyet kézi darálóval kellett ledarálni és betölteni. A versenyzők által készült kolbászok ízesítésében általában a hagyományos fűszerek domináltak, de akadt kivétel. A zsűri tagjai minden csapat versenymunkáját megkóstolták, értékelték az elkészült ízletes ételeket, majd egységes döntést követően kerültek kihirdetésre a díjazott csapatok. Minden induló csapat oklevelet kapott, a közönség pedig hatalmas tapssal jutalmazta őket. Szabó István polgármester és Kormányos Sándor tanácsnok közösen hirdették ki a dobogós helyeket. A harmadik helyet Laczkó Zsolt és csapata szerezte meg, akik a helyszínen neveztek és a többi csapat által nyújtott segítséggel kaptak darálót, fűszereket, így a versenytársak segítéségével tudták elkészíteni versenymunkájukat. A második helyet a Hódmezővásárhelyről érkező Pálffy Huszárok csapata szerezte meg, akik összeszokott csapatként nagy rutinnal dolgoztak. Az első helyet pedig nagy meglepetésre a fiatal versenyzőkből álló Derekegyház-Tompaháti Fiatal Kolbászhuszárok csapata érdemelte a zsűri döntése alapján. A csapat tagjai, Guti Botond, Varga Gergő és Bottyán Hunor mindannyian huszonöt évnél fiatalabbak, akik büszkén őrzik hagyományainkat, és a jelek szerint nem is akárhogyan sajátították el az idősebbektől tanultakat.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kollégái jóvoltából a kézművességet kedvelők különböző állatfigurákat varrtak. Gipszből és filc anyagból hűtőmágnesek készültek, továbbá kis cserepek felhasználásával is születtek dísztárgyak, melyeket az ügyes alkotók legnagyobb örömükre hazavihettek magukkal.

A Csongrád-Csanád Megyei Értéktár részét képező kiállításon Hungarikumok és megyei értékek kerültek bemutatásra. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal ismertették meg a gyermekeket, a legnehezebb feladat a makói hagyma képének összeállítása volt.

A hagyományos ételek készítése a disznótoros ételekkel nem ért véget, helyi asszonyok segítségével közösen készítették el a résztvevők a vízen kullogó kalácsot. Mindeközben kürtőskalács készítés is zajlott, a mini sütőfára helyezett tésztát mindenki maga süthette parázson. A kétféle kalácsot jóízűen fogyasztották készítőik.

A mangalica feldolgozás lépéseiből folyamatos ízelítőt kaptak a látogatók, készült orjaleves, sült hús, hurka-kolbász, melyet egy közös disznótoros ebéd során fogyaszthattak el.

Napközben a jó hangulatot a Tornyosi Tamburazenekar muzsikája biztosította, mely igazi hangulatfokozóként hatott a dolgos résztvevők számára. Helyi termelők mutatták be kézműves termékeiket, lehetőség nyílt házi sajtokat, levendulaszörpöt, gomba különlegességeket, savanyúságot, gyógynövényes olajokat, füstölt árut, és aszalt gyümölcsös édességeket megkóstolni. Érkeztek horgolásokkal, makramé ékszerekkel, kézműves szappanokkal, szőttes termékekkel, erdélyi kézműves termékekkel, népi bútorfestő munkákkal, hímzésekkel, és különleges ördöglakatokkal is. A különböző portékával kitelepülő termelők igazi vásári hangulatot teremtettek.

A Szentesi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és a Szentesi Tűzoltók Hagyományőrző Egyesület a legkisebbek tekintetét is magukra vonták, amint megérkeztek a tűzoltó fecskendővel, és egy műszaki-mentő gépjárművel. A legbátrabbak kipróbálhatták a felszereléseket, beöltözhettek igazi tűzoltóruhába, és beszélgethettek hivatásos tűzoltókkal.

A nap folyamán számos népi fajáték kipróbálására nyílt lehetőség, melyek különböző ügyességi és logikai feladatokat tartalmaztak, a kézzel festett egyedi játékok a nap témájához hűen kismalac motívumokkal voltak ellátva. A természetes, fából készült egyedi tervezésű óriás játékok közül minden gyermek és vállalkozó kedvű felnőtt is megtalálhatta kedvencét.

A délután folyamán a hagyományok megelevenedtek a színpadon, mikor a Derekegyházi Derce Néptáncegyüttes tagjai jelentek meg népviseletbe öltözve, és bemutatták településük hagyományos néptáncait, ezzel fergeteges hangulatot teremtve. Kicsik és nagyok egyaránt táncra kerekedtek, és egy közös táncházzal zárult a néptánc előadás.

A rendezvényt a Zűrös Banda remek hangulatú koncertje zárta, mely minden résztvevő tetszését elnyerte, és az elismerő tapsvihar mellett újabb táncház kerekedett, mely méltó befejezése volt ennek a tartalmas napnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. március 04 – én, a programsorozat következő állomásán, Szentesen. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Katona-Lázár Mária

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Önkormányzati hírek

Közgyűlés

 • 2023. március 17. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza, 1. emeleti közösségi tér

Közgyűlés

 • 2023. február 16. 10:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Vármegyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. december 09. 8:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Rendkívüli közgyűlés

 • 2022. december 02. 11:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. november 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Közgyűlés

 • 2022. szeptember 9. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Tájékoztatás a 2022. évi falu- és tanyagondnoki képzéssel kapcsolatban

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. június 6. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Közgyűlés

 • 2022. május 13. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. április 9. 19:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4.

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 29. 15:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Közgyűlés

 • 2022. március 11. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Területi Választási Bizottság ülése

 • 2022. március 3. 11:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Tisza terem

Közgyűlés

 • 2022. február 18. 9:00
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza konferencia terem

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülése

 • 2022. január 27. 9:30
 • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Megyeháza, Tisza terem

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár

Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.

Keresés