Kezdőlap

Fontos mérföldköveken van túl a Csongrád Megyei Felzárkózási Fórum

A Csongrád Megyei Önkormányzat a Széchenyi 2020 program keretében 57 millió forint támogatást nyert el az EFOP – 1.6.3-17-2017-00003 azonosító számú „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan”. A projekt 2017. december 1-jével kezdődött, zárása 2020. november 30-ra várható.

Képgaléria megtekintése

A projekt legfőbb célkitűzése a célcsoportok (romák, mély szegénységben élők, különös tekintettel a tanyán élőkre) szolgáltatási hiányainak, problémáinak feltárása, a beavatkozási területek dimenzióiban.

A Csongrád Megyei Felzárkózási Fórum 2018. április 4-én tartotta alakuló ülését, ahol aláírásra került ünnepélyes keretek között az Együttműködési megállapodás. Majd ezt követően két munkacsoport alakult, így sor került a roma lakosság felzárkózását segítő és a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport első együttes ülésére is.

A roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport második ülését 2018. április 26-án Makón tartotta, a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport ülése pedig 2018. május 8-án Mórahalmon került megrendezésre. Ezeken a megbeszéléseken a helyi HEP-ek és az esélyteremtő projektekkel kapcsolatos előadások, hozzászólások hangzottak el, amelyek elemzése segíti majd a Szolgáltatási Út Térkép elkészülését, javaslatokat fogalmaztak meg a Fórum számára.

A teljes projektidőszak alatt 13 közösségi együttműködést erősítő tematikus nap megtartására kerül sor, amelyből az első, az „Életvezetési tanácsadás” megvalósítása megtörtént 2018. május 18-án Makón. A rendezvényen 30 roma asszony vett részt. Interaktív előadásokat hallhattak a gyermekvállalás, az étkezés, a mozgásfejlődés, a gyermek tanulásban való támogatása, a felnőttképzési lehetőségek témakörében.

2018. május 23-án „Érzékenyítő tréning” megtartására került sor a megyei önkormányzat munkatársai számára Szegeden, a Csongrád Megyei Önkormányzat épületében.

A résztvevők megismerhették, hogy a különböző nehéz élethelyzetbe került előadók (vak, kerekes székes férfi, tanyán élő gyermekét egyedül nevelő anya, roma férfi) hogyan sajátították el azokat a képességeket, amelyek segítségével teljes életet tudnak élni.

A következő tematikus napra Mórahalmon került sor a tanyasi lakosságot érintően, „Családi életvitelre nevelés” címmel, 2018. június 23-án. A résztvevők között sok kisgyermekes anyuka, valamint kisebb létszámban férfi résztvevők alkották a 30 fős létszámot.

A második félévben harmadik ülését tartotta a roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport, 2018. szeptember 12-én, majd szintén a harmadik ülését tartotta a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport, 2018. szeptember 19-én.

2018. szeptember 26-án, Csanádpalotán megtartotta negyedik ülését a roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport. Fő témája volt az október 26-i „Adósságkezelési tanácsadás” címmel szereplő tematikus nap előkészítése volt.

A Csongrád Megyei Felzárkózási Fórum második ülése 2018. október 17-én valósult meg Szegeden. Elsősorban az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei képviselője, majd az Életvezetési tanácsadás és a Családi életvitelre nevelés tematikus napokról adtak tájékoztatást a rendezvényszervező cégek.

2018. október 26. Csanádpalotán megrendezésre került az „Adósságkezelési tanácsadás” című rendezvény is, amelyen igen nagy volt az érdeklődés a családi gazdálkodás, a helyi szociális ellátások és a pénzügyi tudatosság pszichológiája című előadások iránt a roma lakosság körében.

A tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport negyedik ülését 2018. október 31-én Kisteleken tartotta. Az ülés napirendjén szerepelt a helyi esélyegyenlőségi program keretében feltárt problémák, javasolt intézkedések, azok megvalósításának állása.

A soron következő - 2018. november 30-án tartandó eseményen – a családi gazdálkodásról (Majláthné Lippai Éva), a segélyek és támogatási lehetőségekről (a Kisteleki Járástól Dr. Szalai Gabriella hivatalvezető), a tanyasi életmód, életkörülmények, gazdálkodás, pénzbeosztásról (Zsótér Ibolya), a tanyasi lakosok pénzügyi problémáiról, Bukor Anita (Kisteleki Szociális Központ és Gyermekjóléti Szolg.), a szegénységből való kitörési és továbbtanulási lehetőségről pedig Rostás Mihály fog beszélni (Baksi Családsegítő Központ), aki a saját élethelyzetét mutatja majd be.

Önkormányzati hírek

Területi Választási Bizottság ülése

  • 2019. augusztus 23. 9:00
  • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Belvedere-palota, Tisza terem

Területi Választási Bizottság ülése

  • 2019. augusztus 14. 13:30
  • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Belvedere-palota, Tisza terem

Területi Választási Bizottság ülése

  • 2019. augusztus 6. 10:30
  • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Belvedere-palota, Tisza terem

Területi Választási Bizottság ülése

  • 2019. május 20. 14:00
  • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Belvedere-palota, Tisza terem

Területi Választási Bizottság ülése

  • 2019. május 13. 9:30
  • Szeged, Tisza L. krt. 2-4. Belvedere-palota, Tisza terem

További önkormányzati hírek

Közgyűlések archívuma

Rendezvények

Csongrád Megyei Értéktár

Copyright © 2017. Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatala. Minden jog fenntartva.

Keresés