spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Trócsányi: 21 milliárdot kap a szegedi egyetem a kormánytól Nyomtatás

Az egyetem soha nem volt ilyen kedvező anyagi helyzetben – hangzott el a szombati tanévnyitó szenátusülésén, azonban Botka László – a korábbi évekhez hasonlóan – köszöntés helyett politikai beszédet mondott, és megpróbálta elrontani az esemény ünnepi hangulatát.

Szombat délelőtt a Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött a 2017/18-as tanév. Szabó Gábor a szenátusülésen úgy fogalmazott, csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek megfelelő felsőoktatással rendelkeznek. „A tudás átadása, előállítása a küldetésünk, ugyanis a mai globalizációs versenyben csak így haladhatunk előre. 2013-ban egy interjúban úgy nyilatkoztam, hogy jégtáblák között hajózunk, de van rés köztük, így látjuk az utat. Ma már kijelenthetem: kiértünk a táblák közül, és gyorsíthatunk a hajó sebességén” – fogalmazott ünnepi beszédében a rektor. Hozzátette: az egyetem soha nem volt ilyen stabil anyagi helyzetben, ugyanis az előttünk álló ciklusra összesen 47 milliárd forintos pályázati forrást nyert el, amit elsősorban kutatásfejlesztésre fordítanak. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem nemzetközi viszonylatban is komoly eredményeket érjen el. A másik fő célkitűzés, hogy a Szegeden és környéken működő vállalkozásoknak a kutatások által minél vonzóbbá tegyék a térséget. A rektor végül azt kívánta az elsőéves fiataloknak, hogy ne csak diplomát próbáljanak szerezni, hanem ezzel párhuzamosan az értelmiség pályáján is induljanak el.

„Szeged és az egyetem sorsa közel egy évszázada összefonódott” – vette át a szót Botka László. A szocialista polgármester szerint is csak akkor lehetünk versenyképesek, ha folyamatosan fejlődés mutatkozik a tudományokban. Megemlítette: tavasszal adták át a városban azt a lézerközpontot, ami Magyarországon és Európában is egyedülállónak számít. A 70 milliárd forintos beruházás mellett egy 70 hektáros ipari parkot is kialakítanak, ami hatalmas előrelépést jelenthet a régió gazdaságának és oktatásának.

A politikus hisz abban, hogy a magyarság jövőjét nem a múltba fordulásban és az ellenség keresésében, hanem a nyitottságban kell keresni. Hozzátette: az elmúlt években 600 ezer fiatal hagyta el az országot külföldi munkavállalás miatt. „Ez nem mehet így tovább. Az ismereteink szerint a jelenlegi egyetemisták kétharmada is külföldön tervezi a jövőjét. Mivel Szegeden az országos átlagnál jobbak a gazdasági és a munkanélküliség statisztikák, ezért kötelességünk kimondani: Magyarország nem jó irányba halad. Az állam 2010 óta 12 százalékkal kevesebbet biztosít a felsőoktatásra, holott itt minden fillértó többszörösen megtérül. Mi egy ilyen világban hiszünk” – jelentette ki a szocialista polgármester, aki azt szeretné, ha az első diploma minden tanuló számára ingyenessé váljon.

„A tudomány a közt szolgálja, a kormánynak pedig ezt nem csak megőriznie, hanem előre mozdítania is kell” – kezdte beszédét Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter rámutatott: kiemelten fontosnak tartják a felsőoktatást, ezért partnerként tekintenek az egyetemekre. Bíznak abban, hogy az oktatási intézmények világszerte erősítik majd az ország hírnevét.

„A szegedi egyetem a város zászlóshajója, így ha azt támogatjuk, akkor tulajdonképpen a települést is támogatjuk. Többek között a jogi és a zeneművészeti kar Tisza Lajos körúti épületének teljes felújítására is biztosítunk kormányzati forrást. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán 10 milliárd forintos fejlesztés teszi lehetővé a az országos vonzáskörű feladatok elvégzését. Az egyetem klinikai központjában 4,8 milliárd forintot biztosítunk a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére, valamint az ELI melletti park előkészületi munkáira 1,7 milliárdot különítettünk el” – sorolta Trócsányi László, aki hozzátette, így összesen 21 milliárd forinttal segítenek az egyetem számára.

Az idei tanévben összesen több mint hatezer új egyetemi hallgató érkezik a napfény városába.

Forrás: SZEGEDma.hu

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Keresés térképen

Helyrajzi szám alapjánKözterületnév, házszám alapján


Facebook
Friss hírek
 • Kakas Béla: Ismét ránk hárul a végvári vitézek feladata!
  2017.09.25 06:43:19

  Soha nem felejtem el, amikor egy helikopteren ülve azzal szembesültem: több ezer migráns özönlik át ellenőrizetlenül a magyar-szerb határon – elevenítette fel portálunknak adott interjújában Kakas Béla. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével megyét érintő fejlesztésekről, határon átnyúló kapcsolatokról, megyeátnevezésről és migrációról is beszélgettünk.

   
 • Magyarország soha nem lesz bevándorlóország
  2017.09.19 06:57:56

  Bevándorló és nem bevándorlóországokat különböztetett meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, ahol az őszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: "mi magyar Magyarországot akarunk" és "egy európai Európát is szeretnénk". Kijelentette: Magyarország sosem lesz bevándorlóország. Azt is mondta, hogy a brüsszeli bürokraták a "Soros-tervet" valósítják meg, és "Soros tenyeréből esznek".

   
 • Testvérmegyei szakembereket fogadtak Szegeden
  2017.09.18 06:58:38

  A lengyelországi Łódź vajdaság hivatalából területfejlesztéssel és uniós pályázatokkal foglalkozó szakemberek látogattak el Csongrád megyébe. A tanulmányút célja volt, hogy megismerjék a Csongrád Megyei Önkormányzat területfejlesztéshez kapcsolódó feladatait és tevékenységét.

   
Közlemények, frissítések
 • Közgyűlés - 2017. 09. 01.
  2017.08.25 09:55:09

  A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. szeptember 1-én tartja rendkívüli ülését.


  Az ülés helyszíne: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4., Belvedere-palota konferencia terem

   
 • Közgyűlés - 2017. 06. 30.
  2017.06.27 11:54:04

  A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. június 30-án tartja ülését.


  Az ülés helyszíne: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4., Belvedere-palota konferencia terem

   
 • Közgyűlés - 2017. 05. 19.
  2017.05.11 07:10:11

  A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2017. május 19-én tartja ülését.


  Az ülés helyszíne: Derekegyház, DALERD Zrt. vendégház, 6621 Derekegyház, Ördöngős tanya 3. (Térkép)

   
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB