spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Fürdőnagyhatalom Csongrád megye Nyomtatás

Közgyűlést és konferenciát tart Szentesen a napokban a Magyar Fürdővárosok Szövetsége. A megye jelentős turisztikai értékekkel rendelkezik, kiemelt szereppel bírnak a gyógy- és termálfürdők.

Szentesen tartotta közgyűlését a Magyar Fürdővárosok Szövetsége április hatodikán. „Tudjuk azt, hogy a turizmus húzóágazat a gazdaságban, szinte kötelező a jelentős turisztikai attrakciók fejlesztése” – fogalmazott a SZEGEDma hírportálnak Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy látja, a siker érdekében szükséges a népszerűsítést megyei szinten koordinálni – az összes reklám és marketinglehetőséget felhasználva. Minden település rendelkezik saját értékekkel, de ezt úgy lehet igazán vonzóvá tenni a belföldi és a nemzetközi turizmus számára, ha együtt népszerűsítik ezeket, a tevékenységeket összehangolva.

„Közkedvelt terület a Dél-Alföld” – mutatott rá Kakas Béla. Azt tapasztalja, hogy Csongrád megye turizmusa fejlődik, amely egyértelmű abból is, hogy 2012 és 2016 között az országos átlagnál nagyobb mértékben – 52,7 százalékkal, a külföldiek esetében 56,2 százalékkal – nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma. Hasonló tendenciák mutatkoznak a szálláshelyeken eltöltött idővel kapcsolatban, másfélszeresére növekedett a vendégéjszakák száma. A legnagyobb változás a statisztikák szerint a szálláshelyek bruttó bevételénél mutatkozik meg, amely 2016-ra a 2012-es év 170,5 százalékára nőtt.

„A síkság is lehet romantikus egy hegyekben élő embernek” – vélekedett a közgyűlés elnöke. Térségünk jelentős természeti, kulturális és nemzeti értékekkel rendelkezik. Büszkék lehetünk a tájvédelmi körzetekre – mint a mártélyi, a pusztaszeri -, vagy az olyan országos jelentőségű természetvédelmi területekre, mint az ásotthalmi Csodarét, vagy a tiszaszigeti „mélypont”. Több túraútvonal is rendelkezésre áll, valamint civil és állami szervezetek is indítanak túrákat. Közkedvelt látványosság a Vadaspark és a Füvészkert Szegeden. Csongrádtól Mórahalomig rengeteg fürdőzési lehetőség található, kilenc gyógy-, vagy termálfürdő van, de az úszás, a lovaglás, vagy a vadászat szerelmesei sem érezhetik magukat rosszul a megyében – derült ki az elnök előadásából.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Dóm tér épületegyüttese rengeteg turistát csábít a megyébe. Néhány kisebb település is bír jelentős kulturális emlékkel, mint Kiszombor a XIII. század eleji román stílusú hatkaréjos kerektemplomával, vagy Óföldeák az erődtemplomával. Múzeummal 15 település rendelkezik, a kisebb helytörténeti gyűjteményektől a nagyobb intézményekig sokszínű a skála.

Fesztiválokon, gasztrorendezvényeken mutatkoznak be a térség különlegességei: ételek, italok a halászlétől a csongrádi vörösborokig. Csongrád megyének 8-8 hungarikuma és kiemelkedő nemzeti értéke, 71 megyei nemzeti értéke, 312 települési nemzeti értéke van.

Az Európai Unió is pályázati lehetőségekkel segíti a turizmus fejlesztését, különlegesség, hogy akár Szerbia és Románia irányába határokon átnyúló projekteket is támogatnak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak mintegy tíz százalékát, azaz 2,6 milliárd forintot tudnak az idegenforgalmi viszonyok jobbé tételére költeni. „Világmegváltásra ez nem alkalmas, de a fenntartható fejlődés forrása tud lenni” – mondta Kakas Béla. Kiemelte példaként Sándorfalvát, amely bányató rendszerére alapozva olyan szabadtéri attrakciót fejlesztett saját forrásokból, amely a víznek, a strandnak, a természetközeliségnek köszönhetően évi 50-60 ezer turistákat vonz.

A következő nap az I. Fürdővárosok Nemzetközi Konferenciát rendezik meg. Az előadók változatos témákar mutatnak meg: az olyan közkedvelt területek, mint Mórahalom, Miskolc-Tapolca, Margitsziget mellett például a szerbiai gyógyfürdőket is megismerheti a hallgatóság.

Forrás: SZEGEDma.hu

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Keresés térképen

Helyrajzi szám alapjánKözterületnév, házszám alapján


Facebook
Friss hírek
 • Megalakult a Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platform
  2017.04.25 06:39:09

  2018-ra készülhet el a klímastratégia, amelynek kialakításához civilek, önkormányzati és állami intézmények, cégek segítségét kérte a megyei önkormányzat. 17 szervezet csatlakozott a platformhoz. A közös lépések mellett külön-külön is tenni kívánnak a környezet megóvásáért.

   
 • Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek
  2017.04.24 06:06:53

  Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig.

   
 • Klímanócskák faültetése
  2017.04.21 11:33:26

  A Csongrád Megyei Önkormányzat egy pályázatnak köszönhetően a megyei klímastratégia kidolgozásában vehet részt. Ehhez kapcsolódóan a Föld napja alkalmából a megye településein ültettek fát, így Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri Óvodában is, ahol az ovisok is bekapcsolódtak az akcióba.

   
Közlemények, frissítések
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB